torsdag 10. desember 2020
fredag 4. desember 2020
mandag 30. november 2020
søndag 29. november 2020
Julekurver av sirkler
I aktiviteten møter barna begreper som sirkel, midten, forside, bakside, hjerte, inni og utenfor.
https://www.matematikksenteret.no/l%C3%A6ringsressurser/barnehage/julekurv-0
https://www.youtube.com/watch?v=_X6_R0Eg6U0
torsdag 26. november 2020
Blindtegning portrett
Tegn blindtegninger av hverandre eller deg selv og farg etterpå. Det blir gøyale resultater! Lærer trekker ev. partnere slik at alle har noen mer eller mindre kjente å tegne, uten at det er bestevennen.
Du trenger: A3 ark, blyant, ev pc hvis du skal tegne deg selv, farger.
Gjør slik: Sitt foran partneren din med blyant og ark klart på pulten foran deg. Se kun på partneren og følg linjene i ansiktet med blikket mens du tegner linjene på arket. Du skal ikke løfte blyanten av arket, men følge alle linjene til du har ansiktsform, nese, munn og øyne og eventuelle briller og hår og alt!
Du skal ikke se ned på tegningen dinførden er ferdig! Du kan eventuelt ha et skjerf eller håndkle over hånden slik at du ikke blir fristet til å se før bildet er ferdig!
Farg eller mal alle formene etterpå.
Selvportrett: Ha et bilde av deg på pc og tegn etter det på samne måte som over.
mandag 9. november 2020
mandag 2. november 2020
tirsdag 27. oktober 2020
Blad-skål
jeg bruker hvitbrennende leire, vingerling k123 leire med chamotte. Bruker kjevlepinner, har fått en haug gratis på byggmax, slike tynne lekter som ligger i mellom materialene. De er perfekte, ca 8 mm tykke. «Oppskriften» går ut på at jeg modellerer prosessen. Først plukker vi blader som skal være minst like stor som hånden. Kjevler ut en passe stor leiv, snur og vender leiven, forklarer at pinnene alltid må ligge under kjevla. Kjevler til leiven ikke endrer seg mer. Så legger jeg på bladet og kjevler litt til, hele tiden med pinnene på plass. Skjærer med kniv ca 5 mm utenfor bladet rundt hele og plukker forsiktig bort bladet. Stor wow-effekt for elevene! Så viser jeg at vi glatter ut kanten rundt hele med litt vann på fingertuppen. Så må kanten vippes opp rundt og vi kan jobber litt mer med å glatte kantene. Ruller en pølse av tørkepapir som legges rundt/under for å støtte formen så den ikke flater ut. Tørke 4-5 dager og råbrenne. Tidsbruk ca 1 time. Uken etter farger med Stains utrørt i vann. Viser hvordan fargen vandrer ut i mønsteret, wow igjen! Tørke av med tørr svamp og overskytende pulver går oppi boksen igjen. Til slutt pensler elevene selv med blank glasur. Underveis snakker jeg jo også om leiras egenskaper, krymp, temperatur etc...
Denne oppgaven kan jo fint brukes på mellomtrinnet også. Jeg gjør den fast på 4 trinn.
Du kan hent sikkert få fine resultater med selvtørkende leire også. Når den skal males, så tørk av overskytende maling med våt svamp så mønsteret blir tydelig. Lykke til!
mandag 26. oktober 2020
torsdag 15. oktober 2020
Flaskefugler
Inspirert av polsk kunstner Barbara Kobylinskas
http://www.avformshop.no/ide-og-inspirasjon/16043-fantasifulle-flaskefugler
Male- og skulpturperiode Uke 43-47
Gruppeoppgave (2-3)
2 felles produkter: Maleri og skulptur, samt navn på arten.
Gjenbruk
Inspirert av den polske kunstneren Barbara Kobylinska skal vi male og deretter lage fremtidsfugler. Arbeidene skal stilles ut.
Tenk dere hvordan fremtidens tropiske fugler kan se ut. Planlegg og tegn flere bilder. Velg ut et forslag som dere skal lage et maleri av. Bruk vannfarger. Bland egne farger. Maleriet skal få passepartout til slutt.
Dere skal deretter lage en skulptur av fremtidsfuglen. Fuglene skal lages rundt en plastflaske som ellers ville blitt kastet. Fremgangsmåte blir beskrevet og vist av Tina. Se blogg Ulekunst.blogspot.com, emneknagg «flaskefugler». Skulpturen skal males med plakatfarger.
Fuglearten må også få et navn. Dette skriver dere pent og setter i en ramme som skal stå ved siden av arbeidene på utstillingen.
Utstilling: Hver gruppe får en hylle til å stille ut arbeidene sine (i gangen oppe).
• bygge og eksperimentere med stabile konstruksjoner
• bruke ulike strategier for idéutvikling og problemløsing
• designe og lage en utstilling som viser fram prosess og produkt
• bruke ulike håndverktøy og elektriske verktøy for å bearbeide og sammenføye harde, plastiske og myke materialer på en trygg og miljøbevisst måte
søndag 27. september 2020
lørdag 26. september 2020
Seljefløyte
torsdag 17. september 2020
Tegnekurs
https://www.verdal.kommune.no/Documents/oppvekst/mill/7_skyggeleggingskurs.pdf
Se Power Point for eget opplegg. Ligger på One Drive.
onsdag 16. september 2020
Kullstifter på bål
http://www.nordlandsnatur.no/uteskole/tegne-med-kullstift-open.pdf
https://www.natursekken.no/c1187998/forsok/vis.html?tid=1393333&within_tid=1399355
Lage kullstifter
på bål + tegne og lage utstilling i skogen
Når vi lager kullstifter, gjennomfører vi en ufullstendig
forbrenning. Prosessen er akkurat den somme som den som skjer nede i jorda
under produksjon av kull, bare at vi fremskynder prosessen litt ved å tilføre
varme fra bålet. Aktiviteten er hentet fra idépermen ”Læring i friluft”.
Finn små bjørkepinner (men alle tresorter kan benyttes), omtrent på tykkelse med en blyant eller en finger. Spikk av barken og kutt pinnene i lengder som er litt kortere enn en hermetikkboks de så skal legges i. Legg pinnene så tett som mulig i boksen. Pakk aluminiumsfolie over åpningen, slik at boksen blir så tett som mulig, og sett den opp ned på bakken. Legg litt sand eller jord rundt nedre del av boksen slik at den står stødig og det ikke kommer luft til innholdet. Lag så et bål rundt boksen.
Det er også mulig å sette boksen inn i et bål som allerede er tent. Gjør da plass til boksen i midten og rak godt med glør omkring den.
La boksen med pinnene stå i bålet i omtrent 45 minutter. Hvor lenge den trenger stå avhenger av pinnenes tykkelse og bålets varme. Om pinnene tas ut for tidlig vil de ikke være forkullet helt gjennom, mens om de blir stående for lenge vil de bøye seg og begynne å gløde.
La boksen stå til avkjøling på et ikke brannfarlig sted, da oksygentilførsel etter at boksen er tatt ut av bålet kan føre til at kullstiftene antennes.
Dette er et godt utgangspunkt for å snakke om årsak og virkning, spesielt hvis kullstiftene antenner etter at de er tatt ut av bålet!
Når kullstiftene er avkjølt kan dere ta dem ut av boksen og tegne med dem! For å fiksere tegningene som lages med kullstifter kan dere spraye dem med vanlig hårspray. Tegningene kan så henges opp med klyper på en hyssing mellom to trær – så har dere kunstutstilling i skogen!
søndag 13. september 2020
torsdag 10. september 2020
søndag 6. september 2020
torsdag 20. august 2020
Bursdagskalender
Lage en fugl for en annen medelev.
Sett på navn og fødselsdato.
Tegne mønster selv og klippe ut.
Lime på bakgrunnsplakaten.
Ha i klasserommet hele året.
mandag 17. august 2020
fredag 14. august 2020
Abonner på:
Innlegg (Atom)